Kiermasz wielkanocny

Kiermasz wielkanocny

w Aktualności

Świątecznie, kolorowo, artystycznie i aromatycznie – tak było na Kiermaszu Wielkanocnym, który zorganizowano w sali widowiskowej głuszyckiego Centrum Kultury.

W czasie spotkania wystawcy prezentowali piękne, ręcznie wykonane ozdoby wielkanocne. Zostały również rozstrzygnięte, wcześniej ogłoszone przez Centrum Kultury-Miejską Bibliotekę Publiczną, dwa konkursy: konkurs na palmę wielkanocną i konkurs na potrawę wielkanocną. Można było podziwiać niezwykłe palmy wykonane przez głuszyczan i delektować się smakiem świątecznych dań. Po uroczystym otwarciu na przybyłych czekała niespodzianka – pokaz kulinarny w wykonaniu Wojciecha Harapkiewicza, szefa kuchni restauracji „Dworzysko" w Szczawnie Zdroju, który doświadczenie zdobywał m.in. podczas pracy w restauracjach oznaczonych Gwiazdkami Michelin. Szlifował swoje zdolności kulinarne zarówno we Włoszech, Niemczech, jak i w Szwajcarii. Przez blisko 8 lat piastował stanowisko szefa kuchni w Hotelu Królewskim w Gdańsku. Swój talent kulinarny miał okazję zaprezentować, gotując m.in. dla Dalajlamy XIV, Lecha Wałęsy, Bronisława Komorowskiego, a także dla gości Dni Otwartych w Europarlamencie w Brukseli. Swoją wiedzę oraz kreatywność wielokrotnie udowodnił, zajmując czołowe miejsca w konkursach kulinarnych rozgrywanych zarówno na arenie krajowej, jak i zagranicznej. Po pokazie potrawy z dziczyzny przygotowane przez szefa kuchni restauracji „Dworzysko" degustowali odwiedzający kiermasz, natomiast jury konkursu na potrawę wielkanocną rozpoczęło ocenianie przygotowanych dań wielkanocnych. Najwyżej została oceniona potrawa wykonana przez Jadłodajnię „Finezja" w Głuszycy. Miejsce drugie zdobyło sołectwo z Sierpnicy, a trzecie Klub Relax z Głuszycy. Wyróżniona została także uczennica Rzemieślniczej Zasadniczej Szkoły Zawodowej "Cech" z Wałbrzycha Karolina Narodzonek. W konkursie na palmę wielkanocną jury (Henryk Janas -mistrz rzemiosła artystycznego, artysta- plastyk oraz Maria Burek-instruktor CK-MBP w Głuszycy) pierwszą nagrodę przyznało palmie wykonanej przez Przedszkole Samorządowe w Głuszycy. Miejsce drugie zdobyła świetlica wiejska w Kolcach, miejsce trzecie uczennice Gimnazjum Publicznego w Głuszycy. Wyróżniono palmy: Jadwigi Czepil-Kostańskiej, a także Szkoły Podstawowej nr 2 oraz Dominiki Mlazgi i Agaty Krakowskiej ze Szkoły Podstawowej nr 3. Dzięki hojności sponsorów zwycięzcy i wyróżnieni w obu konkursach zostali nagrodzeni atrakcyjnymi upominkami. Zwycięzca konkursu na potrawę otrzymał ekspres do kawy i jednodniowy staż w restauracji „Dworzysko", zdobywca II miejsca grill kontaktowy i jednodniowy staż w restauracji „Dworzysko", zdobywca III miejsca czajnik elektryczny, a osoba wyróżniona odtwarzacz MP4 i staż w kuchni Pałacu Jugowice. Dla najwyżej ocenionych palm konkursowych przygotowano wiele atrakcyjnych nagród. Wśród nich: materiały plastyczne, nagrodę pieniężną, zaproszenie na pizzę do wybranej głuszyckiej restauracji lub pizzerii, karnety do strefy Sauna – SPA w Pałacu Jugowice, wejściówki do Starej Kopalni oraz bilety do Teatru Dramatycznego w Wałbrzychu.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Ostatnie od Aktualności

Konsultacje społeczne

Powiat Wałbrzyski zaprasza wszystkich mieszkańców do udziału w konsultacjach społecznych dotyczących propozycji

Budują obwodnicę

Dolnośląska Służba Dróg i Kolei we Wrocławiu oficjalnie zainaugurowała rozpoczęcie prac przy

Biała broń

Zamek Książ w Wałbrzychu otrzymał w depozyt minikolekcję broni białej ze zbiorów
Go to Top