Stanisława Ryl z Zagórza Śląskiego otrzymała tytuł „Mistrza jaja” podczas Wielkanocnych Tradycji Kulinarnych Gór Sowich, które zorganizowano w gminie Walim.
To konkurs, którego celem jest kultywowanie i propagowanie wiedzy o tradycjach świątecznych, wymiana doświadczeń i przepisów kulinarnych, a także pobudzenie aktywności społecznej i popularyzacja kultury polskiej i tradycji ludowej. Impreza ta na stałe wpisała się w kalendarz wydarzeń kulturalno-rozrywkowych gminy Walim. Przepyszne dania jakie zaprezentowali uczestnicy konkursu kolejny raz oczarowały zarówno komisję konkursową jak i wszystkich obecnych na imprezie. Do konkursu kulinarnego przystąpiło 10 uczestników – mieszkańców gminy Walim – którzy zaprezentowali łącznie 20 potraw. Kunszt w wykonaniu potraw, esencja smaku i ich prezentacja były oszałamiające. Tytuł „Mistrza jaja” – decyzją jury – przypadł Stanisławie Ryl z Zagórza Śląskiego za potrawę: „Tatar z pstrąga”. Drugie miejsce zajął Grzegorz Szwaja z Rzeczki za „Zupę chrzanową”, a trzecie Jaceko Frątczak z Michałkowej za „Galantynę z kurczaka”. W świąteczną atmosferę, wszystkich przybyłych na to wyjątkowe wydarzenie, wprowadził występ artystyczny grupy dzieci i młodzieży ze Spółdzielczego Centrum Kultury w Bielawie „Poloneziaki”, którzy swym tańcem i śpiewem nawiązali do tradycji ludowej. Następnie młodzież z Zespołu Szkół im. Polskich Noblistów w Walimiu pięknym przedstawieniem ukazała magię oraz urok Świąt Wielkanocnych. Organizacją imprezy zajęło się Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu – Powiatowy Zespół Doradców w Wałbrzychu. Poniżej zdjęcia.