Lekcja poza szkołą

Lekcja poza szkołą

w Region

Jak wiele można nauczyć się jednego dnia poza szkołą – przekonali się uczniowie z klasy IV, z Witoszowa Dolnego, którzy uczestniczyli w warsztatach kulinarnych zdrowego żywienia połączonych z poznaniem zasad savoir-vivre związanych z dekoracją i obsługą stołu.

Warsztaty miały miejsce w Szkolnym Schronisku Młodzieżowym w Świdnicy, a poprowadzili je dla uczestników starsi koledzy z Technikum Hotelarsko-Turystycznego, pod kierownictwem Ewy Rudownik – nauczyciela zawodu. Uczniowie podzieleni na kilka zespołów pracowali w kuchni szykując pyszne, zdrowe przekąski: pieczone ziemniaczki, sosy salsa i czosnkowy, sok marchwiowo-jabłkowy i lemoniadę. Profesjonalne stroje do pracy w kuchni dodawały dzieciom animuszu, a współpraca z uczniami drugiej klasy technikum układała się doskonale. Młodzi adepci sztuki gastronomii wykazali się nie tylko umiejętnościami zawodowymi, ale też pedagogicznymi. – W jadalni uczniowie uczyli się sztuki składania serwetek i nakrywania do stołu, co z pewnością docenią już wkrótce podczas świątecznych przygotowań – mówi dyrektor szkoły Krystyna Kwaśnik. Dzieci dowiedziały się ponadto, jak dużo cukru zawierają popularne wśród najmłodszych napoje butelkowe różnych marek. Nauczyły się przeliczać zawartość cukru podawanego na etykietach produktów na łyżeczki. – Od tej pory będą bardziej świadomie dokonywać wyboru napojów, tak by nie cierpiało na tym ich zdrowie. Zadanie to było przy okazji praktyczną, niecodzienną lekcją matematyki – mówią organizatorzy.

Pobyt w obiekcie hotelarskim stał się również doskonałą okazją do wykorzystania w sposób praktyczny wiedzy zdobytej na ostatnich lekcjach języka angielskiego. Wychowawczyni Dorota Nowakowska (nauczyciel języka angielskiego) przygotowała dla swoich uczniów zajęcia w grupach polegające na opisaniu pokojów o różnym standardzie. Uczniowie tworzyli opisy wcześniej obejrzanych pokojów, a najlepsza praca jednej z grup została nagrodzona. Czwartoklasiści z Witoszowa Dolnego już planują powrócić do Szkolnego Schroniska Młodzieżowego w przyszłym roku i liczą na to, że w tajniki wiedzy praktycznej wprowadzą ich ci sami uczniowie Technikum Hotelarsko-Turystycznego w Świdnicy.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Ostatnie od Region

Dożynki i Święto Pieroga

Tradycyjne, Czarnoborskie Dożynki, wielobarwne stoiska ze swojskim jadłem oraz legendarne Dolnośląskie Święto

„Dzikie” dożynki

Sołectwo Czarny Bór zwycięzcą konkursu na najpiękniejszy wieniec powiatowy podczas Dożynek Gminno-

Budują obwodnicę

Dolnośląska Służba Dróg i Kolei we Wrocławiu oficjalnie zainaugurowała rozpoczęcie prac przy

Festiwal Sera

Po raz kolejny organizatorzy Festiwalu Sera w Dziećmorowicach czyli Centrum Kultury i

Biała broń

Zamek Książ w Wałbrzychu otrzymał w depozyt minikolekcję broni białej ze zbiorów
Go to Top