Najlepsi z najlepszych

Najlepsi z najlepszych

w Aktualności

Dominik Karpik i Magda Stolc z restauracji Mercato Hilton w Gdańsku zwycięzcami 3  Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej, który odbył się w Dworzysku w Szczawnie-Zdroju.

Impreza zorganizowana została przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni. Celem głównym festiwalu było kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej. – To kuchnia, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach czy w zamkach – mówił Wojciech Harakiewicz, koordynator konkursu. Do konkursu przystąpiło 8 dwuosobowych drużyn, które pochodziły z całej Polski. Ich zadaniem było przygotowanie w ciągu 90 minut dania głównego w 8 porcjach, którego obowiązkowymi składnikami były: jeleń i topinambur oraz przystawki, również 8 porcji, na którą składały się przepiórka i rokitnik. Jury pod uwagę btało kilka czynników. Wśród nich m.in. sposób przyrządzenia i wykorzystania technik kulinarnych, smak, prezentację na talerzu, czystości stanowiska oraz zachowanie ram czasowych. Oceny dokonywali najlepsi kucharze w kraju: – Tomasz Jakubiak (Klub Szefów Kuchni), Mariusz Pieterwas (Klub Szefów Kuchni), Łukasz Konik (Klub Szefów Kuchni), Wojciech Harapkiewicz (Klub Szefów Kuchni) – koordynator konkursu, Grzegorz Parczewski (Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza), Adam Dmyterko (Prezes Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Zachodniopomorski), Jacek Jakubczak (Prezes Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy), Artur Musztyfaga (OSSKiC), Piotr Szczygielski (OSSKiC) i Tomasz Czarnecki (z-ca szefa kuchni restauracja Babinicz). Zwycięzcami, zdaniem jury, któremu przewodniczył Waldemar Hołówka, zostali Dominika Karpik i Magdę Stolc z restauracji Mercato w hotelu Hilton w Gdańsku.  Sponsorem strategicznym festiwalu było Makro Cash & Carry, Sponsorami głównymi były firmy: Kruszwica, Oerlemans i Winterhalter. Tego samego dnia rozstrzygnięto również konkurs nalewek. Bezapelacyjnie wygrał Piotr Szczygielski. Na gości, którzy odwiedzili Dworzysko w weekend czekało wiele innych atrakcyjni. Oprócz możliwości oglądania kucharzy w akcji miały miejsce warsztaty z deserów w wykonaniu Moniki Ignaciuk, pokaz Wojtka Harapkiewicza z nowoczesnej kuchni w oparciu o naturalne produkty, pokaz sztuki barmańskiej poprowadzony przez Jerzego Czaplę oraz słodkie warsztaty dla dzieci w wykonaniu Łucji Serafin i Zuzi Harapkiewicz. Organizatorem 3. Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej oraz 3. edycji Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej byli Restauracja Babinicz i Kompleks Dworzysko w Szczawnie – Zdroju, Ryszard Tomaszewski, Wojciech Harapkiewicz i Waldemar Hołówka przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Ostatnie od Aktualności

Konsultacje społeczne

Powiat Wałbrzyski zaprasza wszystkich mieszkańców do udziału w konsultacjach społecznych dotyczących propozycji

Budują obwodnicę

Dolnośląska Służba Dróg i Kolei we Wrocławiu oficjalnie zainaugurowała rozpoczęcie prac przy

Biała broń

Zamek Książ w Wałbrzychu otrzymał w depozyt minikolekcję broni białej ze zbiorów
Go to Top