V Targi Żywności

V Targi Żywności

w Gospodarka

Miody, wypiekane zgodnie z tradycyjną recepturą pieczywo, konfitury, przetwory owocowo-warzywne, produkty leśne a wśród nich ser jako król tegorocznych targów. To wszystko będzie można skosztować i zakupić w dniach 17-18 września na świdnickim rynku. Zgodnie z założeniem żywność będzie zupełnie ekologiczna, bez konserwantów i sztucznych dodatków a prezentowane przetwory to perły wśród naturalnych produktów regionalnych. Wstęp na Targi V Targi Żywności Prozdrowotnej i Regionalnej jest bezpłatny.

Impreza z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem mieszkańców naszego powiatu i jego okolic. Nic dziwnego, przecież moda na zdrowe odżywianie ma coraz większą rzeszę fanów. Targi Żywności Prozdrowotnej i Regionalnej będą więc dla nich niesamowitą gratką. Ale nie tylko dla nich. Do odwiedzenia stoisk targowych zapraszamy także tych, którzy chcą spróbować jak smakuje wypiekany tradycyjnie chleb z dodatkiem śliwki, czosnku czy orzechów, zakupić przed sezonem zimowym syropy z aronii i malin, przetwory leśne przywiezione z czystych ekologicznie terenów Kaszub czy skosztować ciasta z warzyw i mąki orkiszowej.

-„Podczas tegorocznych targów królować będzie ser, jako produkt główny. Nasi wystawcy zaprezentują różne rodzaje sera, wśród których warto wspomnieć ser kozi, krowi, żółty z różnymi przyprawami i ziołami, korbacze, ser ricotta, oscypki, redykołki, sery gazdowskie i bryndze podhalańską. Nigdzie indziej w kraju nie zobaczymy i nie skosztujemy tak wielu różnych rodzajów tego produktu." – zapewnia Barbara Świętek z wydziału zdrowia świdnickiego starostwa, które jest głównym organizatorem imprezy.

Oprócz wspomnianych serów na zwiedzających czekają tak cenione w czasie zimy i podczas przeziębień miody, wyroby pszczele, leki i kosmetyki ziołowe, materace gorczycowe i po raz pierwszy prezentowane na Targach bezglutenowe wyroby wędliniarskie.

– „Wiele produktów prezentowanych podczas targów to prawdziwe perełki. Warto wspomnieć, że będziemy gościć producentów produktów nagrodzonych certyfikatem wpisanych na listę Ministerstwa Rolnictwa jako produkty regionalne. Wymienię wystawców z Łomnicy i ich sery, za które otrzymali I miejsce w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo" organizowanym przez Urząd Marszałkowski czy wyróżnione certyfikatem wyroby z malin z powiatu milickiego. Ich produkty otrzymały w 2009 r. certyfikat „Dolina Baryczy poleca"." – mówi Zbigniew Okarmus, dyrektor wydziału zdrowia świdnickiego starostwa.

Oprócz zdrowej żywności w specjalnie przygotowanym przez wydział zdrowia punkcie medycznym będzie można bezpłatnie obliczyć swój wskaźnik masy ciała BMI, zmierzyć ciśnienie tętnicze, poziom cukru we krwi, cholesterol i poziom tkanki tłuszczowej w organizmie. Udało się także zaprosić firmę, która będzie bezpłatnie badała słuch i wzrok.

Tegoroczne obchody Dni Żywności Prozdrowotnej i Regionalnej zaplanowano na świdnickim Rynku. W piątek i sobotę w godzinach od 10.00 do 18.00 będzie możliwość degustacji i zakupu żywności prozdrowotnej od ponad 21 wystawców (w ubiegłym roku było ich 15) z terenu powiatu: świdnickiego, kartuskiego, chojnickiego, tatrzańskiego, łowickiego, bolesławieckiego, kamiennogórskiego, jeleniogórskiego, dzierżoniowskiego, kłodzkiego, żywieckiego, milickiego i wrocławskiego.

Organizatorem uroczystości jest Wydział Zdrowia Starostwa Powiatowego w Świdnicy przy współpracy Urzędu Miasta w Świdnicy, Urzędu Miasta i Gminy w Żarowie, Świdnickiego Ośrodka Kultury oraz Samorządowego Ośrodka Kultury i Biblioteki Publicznej w Jaworzynie Śląskiej.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Ostatnie od Gospodarka

Toyota się rozpędza

Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP) uruchomiła w Wałbrzychu drugą linię produkcyjną małej

Inwestycyjne wsparcie

Uchwałą Sejmiku Województwa Dolnośląskiego przyznano dodatkowe środki na program ochrony gruntów rolnych,
Go to Top