Wałbrzyszanin kulinarnym talentem roku

Wałbrzyszanin kulinarnym talentem roku

w Aktualności

Pierwsze miejsce i miano „Kulinarnego Talentu 2015 roku” zdobył Łukasz Dzikowski, uczeń trzeciej klasy w Zespole Szkół Nr 7 w Wałbrzychu. Uczeń, pod okiem mistrza Pana Rajmunda Królika z Waltz Cafe & Restaurant w Wałbrzychu i zarazem nauczyciela praktycznej nauki zawodu w wałbrzyskim „gastronomiku”, zaprezentował antrykot w sosie czekoladowym z gąbką warzywną.

Przygotowany przez niego stek z sezonowanej wołowiny okazał się najlepszy, nie tylko w ocenie profesjonalnego jury (Jerzy Pasikowski – przewodniczący jury, Grzegorz Kazubski – Makro HoReCa Center Manager, Makro Cash and Carry Polska S.A., Paweł Mieszała – Mistrz Cukiernik, Business Development Technologist w firmie Zeelandia, Filip Schmidt – chef, firma Konkret), ale również wśród członków jury smakoszy (Odeta Moro – dziennikarka, Weronika Książkiewicz – aktorka, Paulina Smaszcz-Kurzajewska – dziennikarka, Anna Wendzikowska – aktorka, dziennikarka, prezenterka telewizyjna, Łukasz Zagrobelny – muzyk, piosenkarz). Łukasz Dzikowski już trzeci rok pobiera naukę w Zespole Szkół Nr 7 w Wałbrzychu w zawodzie kucharz. Przez cały ten czas ciężko pracował na swój sukces, biorąc udział w ogólnopolskich konkursach kulinarnych: „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2014 i 2015”, „Zgotuj sobie sukces 2014”. W roku 2014 został również finalistą „Kulinarnego Talentu”, jednak na upragnione zwycięstwo musiał poczekać cały rok. Dzięki swojemu uporowi, wytrwałości i przy wsparciu nauczycieli oraz bardzo dobrym wynikom w nauce zdobył w 2014 roku tytuł „Prymusa” i stypendium Prezydenta Miasta Wałbrzycha oraz stypendium rotariańskie przyznawane przez Rotary Klub Świdnica. Łukasz nie poprzestaje tylko na realizowaniu swoich pasji na gruncie szkolnym, od 2014 roku jest bowiem szefem w pijalni kawy i czekolady „Espresso” w Galerii Victoria w Wałbrzychu.

Organizatorem Konkursu, podobnie jak w latach ubiegłych, był Robert Sowa przy pomocy merytorycznej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, MT Targi oraz Agencji Ready PR. Konkurs odbył się w Centrum Targowo-Kongresowym MT Targi w Warszawie, podczas największych Targów branży HoReCa – EuroGastro 2015. Konkurs poprowadzili: gospodarz konkursu Robert Sowa oraz dziennikarka i prezenterka telewizyjna Marta Kuligowska.

"Kulinarny Talent” to konkurs kierowany do profesjonalistów, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych i zdolnych kucharzy. Dzięki przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć kreatywnością i pomysłowością oraz wykazać się umiejętnościami twórczego łączenia składników i smaków. Tym samym konkurs staje się sposobem na poszukiwanie nowych talentów w gastronomii. Przyświeca mu również bardzo istotny cel, bo jednym z zamierzeń projektu jest zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali swoją pasję i poznawali nowe trendy kulinarne.

Wszystkich gimnazjalistów, którzy chcieliby zobaczyć jak z ucznia stać się mistrzem i rozwijać swoje pasje (gastronomiczne, hotelarskie i ekonomiczne) zapraszamy 18 kwietnia br. na godzinę 9.00, na Dzień Otwarty organizowany w Zespole Szkół Nr 7 w Wałbrzychu, ul. Kłodzka 29. Cała społeczność uczniowska i Grono Pedagogiczne serdecznie zapraszają.

 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Ostatnie od Aktualności

Konsultacje społeczne

Powiat Wałbrzyski zaprasza wszystkich mieszkańców do udziału w konsultacjach społecznych dotyczących propozycji

Budują obwodnicę

Dolnośląska Służba Dróg i Kolei we Wrocławiu oficjalnie zainaugurowała rozpoczęcie prac przy

Biała broń

Zamek Książ w Wałbrzychu otrzymał w depozyt minikolekcję broni białej ze zbiorów
Go to Top