Gulasz Anny Sałopatek wygrał II Festiwal Gulaszu, który odbył się w Walimiu. – Tę potrawę trzeba robić z sercem – powiedziała zwyciężczyni, gdy zapytano ją o przepis na sukces.
To była druga edycja kolejnej, kulinarnej imprezy w Walimiu. Po raz kolejny odbyła się w walimskim parku, który w tym roku zmienił swoje oblicze. Pojawiło się w nim bowiem kilka drewnianych altanek z ławkami i stolikami. Nie zmieniła się natomiast formuła festiwalu. Kilkunastu uczestników imprezy przez kilka godzin przygotowywało gulasz. Był tradycyjny oraz z owocami morza, z wołowiną, a także z winem. Potrawy oceniało jury, które uznało, że najlepszy zrobiła Anna Sałopatek. Zwyciężczyni w nagrodę otrzymała pralkę. Przez cały dzień na gości czekało wiele atrakcji towarzyszących. Był pokaz Zumby, występ zespołu muzycznego, stoiska z wyborami lokalnych artystów czy dmuchane zamki dla dzieci. – Dziękuję wszystkim, którzy przyczynili się do organizacji kolejnego festiwalu. Szczególnie naszym gościom z partnerskiego miasta na Węgrzech, którzy przyjechali by zrobić i poczęstować nas kolejną potrawą – podsumował wójt Adam Hausman.